Skip to main content

PPL-VLIEGER.NL
van en voor (aspirant) PPL vliegers

Op deze pagina tref je een verzameling van leuke, leerzame en interessante Youtube filmpjes.  Uiteindelijk zullen we ook eigen video's op ons nieuwe Youtube kanaal gaan plaatsen maar alles in de juiste volgorde.

Heb je trouwens een Youtube filmpje dat op deze pagina niet mag ontbreken laat het me dan weten door een mail te sturen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 


VOR navigatie

Tijdens je PPL opleiding leer je ook navigeren op basis van VOR stations.  In Nederland zijn de meeste VOR stations inmiddels verdwenen maar weten hoe je van en naar VOR stations moet navigeren is nog steeds onderdeel van zowel de theorie als praktijk opleiding. In de theorie vakken die we bouwen gaan we hier ook uitgebreid mee aan de slag maar deze video kunnen we je niet onthouden.

Luchthaven markeringen

Je weg vinden op kleine ongecontroleerde velden is niet zo moeilijk. Leer je vliegen vanaf een ongecontroleerd veld dan heb je als snel door waar de taxibanen en runways zich bevinden en hoe je moet rijden om van A naar B te komen.  Op gecontroleerde velden, zoals bijvoorbeeld Rotterdam airport, is het vaak ingewikkelder.  Nog afgezien van een luchtplan die je vooraf moet indienen kan het taxien nogal overweldigend zijn. 

In bovenstaande video leer je hoe een luchthaven in elkaar zit.


Het circuit

Tijdens je PPL opleiding ga je heel veel landingen oefenen. Om die landingen en doorstarts te kunnen uitvoeren moet je in een circuit gaan vliegen. 

in deze video wordt getoond wat een circuit is en wat de benamingen voor elk deel van het circuit zijn. 

Radio communicatie - humor

Radio communicatie, Voor iedereen die gaat leren vliegen vaak een onderdeel waar men tegenop ziet. Maar bedenk gewoon dat de mensen met wie je aan de andere van "de lijn" praat je (meestal) willen helpen. Bovendien gaat bij radio communicatie het gezegde "oefening baart kunst" echt op.

In bovenstaande video een aantal leuke momenten tussen Air traffic controllers (ATC) en piloten.


Zweefvlieg gebieden

Zweefvlieggebieden kunnen gevaarlijk zijn en moeten bij voorkeur ook vermeden worden.  Dit filmpje gaat specifiek over de UK maar gaat voor een groot deel ook op voor het Nederlands grondgebied. Bereid je vlucht goed voor en probeer deze gebieden te vermijden of wees ervan overtuigd dat er geen activiteiten plaatsvinden.

VFR dicht wolkendek

Je hebt je vluchtvoorbereiding gedaan en gaat op weg. Plots trekt onder je het wolkendek volledig dicht waardoor je geen zicht meer hebt op de grond.  Als VFR piloot een situatie waarin je niet terecht wilt komen. In de video een piloot die dit vlak voor zonsondergang overkwam en het voorval op youtube plaatste zodat anderen ervan kunnen leren.


Wake turbulence

Piloten weten dat ze altijd op hun hoede moeten zijn voor wake turbulence.  Maar wat is het precies en hoe kun je het vermijden.  In deze video wordt het uitgelegd.

Vluchtvoorbereiding

Een goede vluchtvoorbereiding is belangrijk voor de uitvoering van een veilige vlucht.  Op de "links" pagina van deze website staan een flink aantal verwijzingen naar websites die je hiermee kunnen helpen.  In bijgaande video van de Flying reporter laat hij zien wat er bij komt kijken met daarbij een aantal tips die handig kunnen zijn voor je.


VFR en het weer

Bij een goede vluchtvoorbereiding moet je ook goed kijken wat de weersverwachtingen zijn. Niet alleen op het moment dat je de vlucht begint maar gedurende je gehele vlucht.  Je zult niet de eerste zijn die zich laat verrassen door plotseling veranderende weersomstandigheden. Deze video gaat dieper in op de mogelijke gevaren die je kunt tegenkomen

Skydemon

Veel piloten maken voor de vluchtvoorbereiding en tijdens de uitvoering van de vlucht gebruik van SkyDemon.  In deze video 10 tips die je kunnen helpen bij de veilige uitvoering van je vlucht..  De Skydemon app kun je kopen op https://www.skydemon.aero


Je eigen vliegtuig

Een droom voor velen.  Je eigen vliegtuig kopen. In deze video wordt uitgelegd wat er allemaal bij komt kijken en waar je rekening mee moet houden.  Het is een Amerikaanse video dus misschien is niet alles gelijk aan Europa maar er staan voldoende tips in om rekening mee te houden als je besluit je eigen toestel te kopen.

Marshaller

Op gecontroleerde velden krijg je vaak te maken met een Marshaller.  Deze man/vrouw communiceert middels het maken van handgebaren wat je precies moet doen. De seinen zijn vrij eenvoudig te leren en in deze video kun je ze allemaal bekijken. 


Air Traffic Control - humor

Soms lijkt het alsof luchtverkeersleiders een andere taal spreken.  In de praktijk valt het overigens wel mee maar dat geldt niet voor de "piloot" in dit filmpje. 

Rondleiding door de Sling fabriek

Sling is een relatief nieuwe vliegtuigbouwer (2006) die de laatste jaren aan populariteit wint.  De in Zuid-Afrika gebouwde vliegtuigen zijn goed en bovendien (relatief) betaaldbaar. In deze video een rondleiding door de Sling fabriek in Johannesburg.